Geluk zit niet in het hebben van twee borsten

Het verhaal van Jacobien: “Haal die borst er maar af”

Jacobien (49) In augustus 2017 checkte Jacobien nietsvermoedend haar borst. Even schoot door haar hoofd: hè, voel ik daar iets? Maar nadat ze in haar andere borst soortgelijke ongelijkheden voelde, dacht ze: het is vast niks.

Toen ze in oktober ‘borstkankermaand’ in de documentaire ‘Krijg nou tieten’ het verhaal hoorde over genetische statistieken bij kanker stond ze nóg meer aan. Want haar vader had kanker gehad en haar moeder borstkanker. Ze ging naar bed en controleerde nog een keer haar borsten. Ze voelde weer wat ze in augustus ook al voelde.

Alarmbellen gingen af. Het klopte niet.

De huisarts voelde het niet, maar nam haar bezorgdheid heel serieus en stuurde haar door naar het Mammacentrum in Hoogeveen. 

Het gesprek met de oncologisch chirurg

Op vrijdag de 13e was het zover: een gesprek en onderzoek door de oncologisch chirurg. Ook hij voelde het niet. Iedereen opgelucht. ‘Zeg die mammogram maar af en sorry dat ik je tijd verdoe’, zei Jacobien tegen de chirurg. ‘Nee, zo werkt dat niet. Alle afspraken gaan door’, zei de chirurg. Na de eerste röntgenfoto zei de radioloog: het is niet goed. Toen volgde een echo en biopt…

Jacobien: ‘Ik dacht alleen maar: haal die borst er maar af.’ Maar de boodschap was: we gaan eerst alles in kaart brengen en daarna een plan maken. 

Haar wereld stortte in. Ze kreeg een paniekaanval en dat was direct ook een wake-up call: dit moet zo niet. Zo kom ik het zware traject dat me te wachten staat, niet door. Ze las onder andere het boek ‘De Keuze’ van Edith Eger. Dat was een schot in de roos. En meteen een inspiratiebron voor haar coachingspraktijk. Als Jacobien je coacht, is de basis: je hebt altijd een keuze. Je kunt het niet veranderen, maar wel wat het met je doet. 

De keuze voor géén reconstructie

In juni 2018 werd haar borst geamputeerd. Een spannende en onzekere tijd. Van tevoren schoten allemaal vragen door haar hoofd: hoe zie ik er daarna uit? Voel ik me minder vrouwelijk? Wat gaat het met mijn relatie doen? Ze wilde geen reconstructie, daar stond ze 100% achter. Jacobien: ‘Geluk en zelfvertrouwen zitten niet in je borsten. Als je tevreden bent met wie je bent, dan straal je dat uit.’

Het was een pittig traject, maar ergens ook mooi. Jacobien: ‘Ik werd zo omringd door liefde van mijn man, moeder, en vriendinnen, maar ik vond het vooral voor de kinderen heel moeilijk.’ En zo veerkrachtig als een mens kan zijn, zei Jacobien tegen zichzelf: ik ga er echt alles aan doen om het te halen. 

Al ver voordat ze de diagnose kreeg wilde Jacobien graag een hond. En zo stonden ze een week na de operatie op Schiphol, te wachten op Pink. En wat heeft die hond een ongelooflijk belangrijke bijdrage gehad aan haar herstel. Lekker samen bezig zijn, knuffelen, wandelen, de onvoorwaardelijke liefde. Dé perfecte afleiding. 

Brand ambassadeur

Inmiddels is Jacobien brand ambassadeur voor het bedrijf ProudBreast. Zij maken lifestyle borstprotheses: Qups. Haar missie: meer aandacht voor vrouwen met één of geen borst(en). Op naar een inclusieve samenleving waarin alle vrouwen zichzelf kunnen zijn, zich mooi kunnen voelen ongeacht hun lichaamsvorm of -grootte. 

“Zou je vrouwen zonder borsten (mij) willen fotograferen?”

Jacobien ontmoette vrouwenfotograaf Meriam via Instagram. Ze zag haar prachtige, indrukwekkende foto’s voorbijkomen en werd nieuwsgierig. Ze stuurde haar een berichtje en vroeg: zou je vrouwen zonder borsten (mij) willen fotograferen?’

En zo ging het balletje rollen.

Welk gevoel dat gaf? ‘Het is het mooiste wat ik voor mezelf heb kunnen doen. En samenwerken met Meriam is superfijn. Ze is heel coöperatief, kunt alles zeggen en denkt mee. Ik ben heel blij met de foto’s.’ 

Een aanrader voor andere vrouwen? ‘Jazeker! Je mag écht trots op jezelf zijn. Je bent oké zoals je bent.’

Wat Jacobien veel vertrouwen gaf, is dat Meriam oncologieverpleegkundige waardoor ze zich goed kon inleven. Ze weet wat het met iemand doet en wat je hebt doorstaan. De manier zoals zij je fotografeert geeft zelfvertrouwen en positieve energie, óók bij slechte dagen. Zit je in een verwerkingsproces? Of kan jouw zelfvertrouwen wel een boost gebruiken? Of heb je iets persoonlijks overwonnen? Geef jezelf een fotoshoot van Meriam cadeau. Zij zet je puur natuur op de foto. Dan denk je: huh, ben ik dat? Soms heb je een bepaald beeld van jezelf die niet helemaal klopt met de werkelijkheid.’

Wat heb je uit dit proces gehaald? ‘Het heeft mij heel veel gegeven. Ik voel een enorme dankbaarheid naar de mensen om mij heen, maar ook voor het leven, de natuur, de zon, de regen, de storm. Als de wind in mijn gezicht blaast, denk ik: ik voel weer dat ik leef! Er is één quote die alles samenvat en wat ik ook 100% voel: ‘Life is a gift’.

“Lief, is wat in mij opkomt als ik aan Meriam denk. Maar ook een vakvrouw. Meriam verstaat de kunst om je op je gemak te stellen en je te laten stralen als een professioneel model. Voor de lens van Meriam’s camera is een feestje, óók met één borst!”

– Jacobien
Home » Blog » Geluk zit niet in het hebben van twee borsten